Medezeggenschap, al jaren een speerpunt

Nieuwe wetgeving
Op 1 juli 2020 is de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen 2018 (WMCZ) in werking getreden. Deze wet vervangt de oude WMCZ. De belangrijkste wijzigingen zijn:
• Het verzwaard adviesrecht wordt vervangen door instemmingsrecht;
• Nieuw is het recht op inspraak;
• Het recht op tijdige, begrijpelijke informatie;
• Medezeggenschapsregeling vervangt het regelement medezeggenschap;
• Elke locatie heeft recht op een eigen lokale cliëntenraad (LCR).

In de medezeggenschapsregeling, die de bestuurder ter instemming aan de centrale cliëntenraad (CCR) heeft voorgelegd, staat beschreven hoe Gors invulling geeft aan de WMCZ 2018. Na instemming door de CCR is een afgeleide ter instemming voorgelegd aan elke LCR. Hier is voor gekozen, omdat het in de praktijk niet realistisch is de gehele regeling aan de lokale raden voor te leggen.

Al jaren vergelijkbare aanpak dus weinig verandering
In de praktijk verandert voor ons weinig door de WMCZ 2018, omdat medezeggenschap al jaren een speerpunt is in de visie van de organisatie. Zo heeft bijna elke locatie al jaren een LCR. Deze worden ondersteund door een opgeleide coach cliëntenraden, die niet aan de locatie verbonden is. Op de locaties waar nog geen LCR is, is begonnen deze op te zetten. Inspraak wordt vormgegeven door cliëntenpanels, enquêtes en klankbordgroepen.

Informatie delen en samen coronafaseplannen maken
Het recht op tijdige en begrijpelijk informatie spitste zich in 2020 toe op de coronamaatregelen. Cliënten werden via nieuwsbrieven hierover geïnformeerd, ook Leren ontwikkelde filmpjes, waarin bijvoorbeeld de persconferenties in begrijpelijke taal uitgelegd werden. De ervaringsdeskundigen maakten vlogs over hoe het is om als cliënt met de maatregelen om te gaan. Managers sloten bij lokale raden aan via beeldbellen om toch tijdig begrijpelijke informatie te kunnen verstrekken aan LCR’s over andere actuele thema’s, zoals over de nieuwbouwplannen op Schouwen-Duiveland.

Het coronafaseplan, waarin het management een balans zocht tussen veiligheid en welbevinden, is een goed voorbeeld van de verdeling van bevoegdheden tussen de CCR en de LCR’s. Het overkoepelende plan werd ter instemming aan de CCR voorgelegd. Voor elke locatie werd er een coronalocatieplan op maat gemaakt, dat aan de lokale raad werd voorgelegd.

Werkwijze Centrale Cliëntenraad tijdens coronaperiode
De Centrale Cliëntenraad (CCR) is samengesteld uit cliënten en ouders/vertegenwoordigers. De CCR bespreekt met de Raad van Bestuur (RvB) beleidsvoornemens en de gang van zaken binnen de organisatie.

De coronamaatregelen dwongen ook de CCR te zoeken naar creatieve oplossingen. Omdat vergaderen via beeldbellen voor de meeste CCR-leden geen optie is, besloot de CCR per onderwerp een deelgroepje te vormen. De conclusies werden vervolgens via e-mail aan de overige CCR-leden voorgelegd. Op deze manier heeft de CCR zijn werk voort kunnen zetten. Onderwerpen die in 2020 besproken zijn, zijn onder meer: de strategische visie, strategisch huisvestingsplan, Dagbesteding, Werken en Leren, Coronafaseplan en de begroting 2021.

Er heeft in 2020 vanwege corona slechts één rondetafelgesprek kunnen plaatsvinden. In deze gesprekken nodigt de CCR zich uit op een locatie om te praten over onderwerpen die daar spelen. De CCR beschouwt deze vorm van achterbanraadpleging als zeer waardevol en hoopt deze gesprekken snel weer op te kunnen pakken.

 

 

 

 

 

Illustratie Freepik Storyset