Werken met mondkapje en afstand is voor iedereen lastig

“Het was niets minder dan een schok toen we hoorden dat De Onderneming dicht moest. Het telefoontje kwam op vrijdag. We konden direct alle cliënten vertellen dat ze maandag niet meer mochten komen. Heel onwerkelijk allemaal. Inmiddels is de dagbesteding terug open, maar werken we met kleinere groepen en de nodige hygiënemaatregelen. Dat blijft wennen voor ons, maar zéker ook voor de cliënten.”

René Verhage is activiteitenbegeleider niveau 4 bij activiteitencentrum De Onderneming in Vlissingen. Mensen met een beperking nemen er deel aan een groot en divers aanbod aan activiteiten. Sommige mensen komen iedere dag, anderen één of enkele keren per week. Toen dit stil kwam te liggen, was dat voor iedereen lastig.

Thuis dagbesteding aanbieden
René vond het nog lastiger worden toen de locatie ook nog volledig werd gesloten vanwege de mogelijke opvang van cliënten die in quarantaine zouden moeten. “Ik vond het bijna schokkend dat we zelfs niet meer naar binnen mochten om materialen te halen. Uiteindelijk hebben we daarom, voordat de deuren dichtgingen, nog zoveel mogelijk materialen meegenomen om mensen thuis mee te helpen. Denk bijvoorbeeld aan hout, gereedschap, spelmateriaal en papierversnipperaars. Daarmee konden we dagbesteding thuis of op de woonlocaties aanbieden. Zo heb ik bijvoorbeeld twee groepen gecreëerd waar cliënten zich bezig hielden met het versnipperen van papier.”

Voorbereiden op herstart
Medio mei startte René, samen met zijn collega’s, met het voorbereiden van de heropening. “Dat was een behoorlijke klus. Zo hadden we te maken met flink wat regelgeving die niet altijd even duidelijk was. Het was een kwestie van veel puzzelen, veel mensen bellen en uitzoeken wat wel kon en wat niet mocht. Naast allerlei werkafspraken hebben we ook alle ruimtes bekeken en zo ingericht dat we de anderhalve meter afstand konden respecteren. Vanzelfsprekend hoorde daar ook het besluit bij om met minder grote groepen te gaan werken.”

Aanpassen voor cliënten
Het werken met kleinere groepen betekent onder andere dat cliënten niet altijd het aantal dagen kunnen komen zoals ze gewend zijn. Daarnaast zijn er cliënten die besloten hebben te stoppen of nog niet durven komen, bijvoorbeeld omdat zij een hoger risico lopen. “Wat betreft het werk, is de variatie minder. We proberen zo min mogelijk te wisselen in activiteiten, maar vanzelfsprekend kan dat niet altijd. Cliënten met niet-aangeboren hersenletsel bijvoorbeeld, kun je echt niet vragen een hele dag hetzelfde te doen.”

Toepassen coronamaatregelen
Binnen het activiteitencentrum werken alle begeleiders met een mondkapje. Verder wordt iedereen bij binnenkomst – inmiddels via verschillende toegangsdeuren – gevraagd om eerst de handen te desinfecteren. Verder wordt er zoveel mogelijk gewerkt op afstand van anderhalve meter. Echter, dat laatste is soms ondoenlijk, vertelt René. “Sommige zorg kun je nu eenmaal niet op afstand bieden. Datzelfde geldt als ik iets moet uitleggen. Of bijvoorbeeld voor de groep cliënten die bezig is met toneel en beleving. Houd dan maar eens afstand, dat is en blijft lastig.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustratie pch.vector